Yangın bapsı, bir binada yangın simultane kullanılan bir güvenlik önlemidir. Genellikle yangın merdivenlerinde, ivedili çıkış noktalarında veya yangınla savaş ekipmanlarının bulunduğu odalarda bulunur. Yangın kapıları yangına dayanıklı malzemelerden mefultır ve yangın esnasında alevlerin ve yamanın yayılmasını engellemeye yardımcı olur.
Yangın kapısı TSE standartları her firmanın ve kullanan binanın riayet etmesi müstelzim kaideleri dâhilermektedir.
Aynı zamanda yangın merdiven bapları kendi kendine kendiliğinden olarak kapanarak eminği esenlar. Yangın merdiven kapısına yerleştirilen hidrolik iticiler bu görevi üstlenir.
Bunlar gibi âdem trafiğinin bir tomar ve güvenlik zaafiyeti olan yerlerde yangın kapıları tasarrufı yasalarca gereklidir. 5000 m2 nin üzerindeki gestaltlarda binanın haricinde bir proje ile projelendirerek yangın kapıları ve yolları mevki izni alabilir.
Çift kanatlı yangın kapısı da binadaki bütün insanoğluın en hızlı ve katkısızlıklı şekilde binadan ayrılmalarını tacil etmek gayesiyle üretilmekte, monte edilmekte ve kullanılmaktadır.
Yangın esnasında güvenliğin esenlanması ve mutabık şekilde tahliyenin gerçekleşmesi ciğerin kullanılan kapılara yangın merdiven kapısı denilmektedir. Bu kapılar çeşitli özellikleri sayesinde yangından etkilenmez. Dumana karşı sızdırmazlık sağlayıcı ve alevden etkilenmeyen baplar emniyetli şekilde binanın terk edilmesine imkân tanılamar.
Açılıp - kapanma sorunlevinin sorunsuz namına getirilmesi gereken mekanizmalar olan Yangın Kapılarında muayyen periyotlarla bu gidiş muayene edilmelidir.
Yangın kapıları özellikleri alakalı mevzuatlarda düzenlenmiş ve ayrı bir başlık Yangın Kapısı şeşnda derlenmiştir. Binaların yangından korunması için yönetmelik bu düzenlemelerin en kapsamlı olanıdır.
Bu önlemler kapsamında gereken noktalarda sınırlı bir süre ısı ve yalım geçişine direnebilecek yangın kapıları kullanılır. Yangın kapılarının 4 maslahatlevi[bileğustalıktir
Evgin çıkış bapları, yangın esnasında yangının yayılmasını önleyen ve insanların emin bir şekilde tahliyesini sağlayan hayati öneme mevla bir yapı elemanıdır.
Yangın bapsı kilidi inanma kilidi olarak malum ve Yangın Merdiveni Kapısı bapnın dâhilen hariçya sağlıklı açılmasını kolaylaştıracak şekilde monte edilen parçbeyıdır. Kapı kilidinin montaj aşamasında yakın bir yöntem ile yerleştirilmesi, yangın çabucak kullanımı kolaylaştırır.
Kanatlardan Yangın Çıkış Kapısı biri durağan tutulabilir, ivedi durumda bir pim mekanizması ile rahatlıkla açılması katkısızlanabilir.
Bu nedenle, sertifikalı yangın kapıları henüz güvenlidir ve bu da fiyatlarını pozitifrabilmektedir.
Paslanmaz çelik, düzgülü çelikten daha faziletli mukavemet ve korozyona metanet sağlamlar ve bu nedenle yangın kapısı yapımında yeğleme edilen bir malzemedir.